Wow! Arabii fac avere cu mierea de albine. Despre ce sumă este vorba

Stuparii români râvnesc la piața Arabă, spunem acest lucru pentru că prețul mierii de albine în Arabia Saudită este mare în comparație cu piața de la noi.

După ce o imagine cu un borcan cu miere al cărui preţ depășește lejer de 140 de dolari americani, scos la vânzare într-un mall din Arabia Saudită, a provocat un val de comentarii pe un grup de socializare al apicultorilor români.

miere

”O fotografie cu un borcan cu miere al cărui preţ este de 143 de dolari americani, fiind scos la vânzare într-un mall din Arabia Saudită, a provocat un val de comentarii interesante într-un grup de apicultori români constituit pe facebook, numit Jurnalul apicultorului/Beekeeper s journal. Preţul exorbitant cerut de comerciantul arab pentru câteva sute de grame de miere ecologică le-a aprins imaginaţia stuparilor noştri, care s-au întrebat, visând cu ochii deschişi: când vom vinde şi noi mierea noastră pe piaţa saudită, la un preţ aşa de mare?”, scrie revista-ferma.ro.

Citește și:

Fotografia incitantă este însoţită de un scurt comentariu: ”Una dintre cele mai bune pieţe de desfacere a mierii, să nu spun cea mai bună, rămâne Arabia Saudită”.

Apoi, poza cu pricina. Primul comentator intervine prevenitor: ”Da, însă au şi cerinţe pe măsură”. Iniţiatorul conversaţiei îl susţine: ”Cred şi eu, la aşa preţuri”. Primul comentator revine cu detalii: ”Este extrem de greu să penetrezi piaţa lor. Chiar protejează foarte bine producţia proprie. Apicultorii lor sunt oameni profund religioşi, îşi respectă munca, şi când cumperi de la un stupar arab, poţi fi sigur că albinele lui nu au pupat zahăr sau fructoză. Aşa că îşi protejează piaţa internă cu străşnicie”. Iniţiatorul conversaţiei, să-i spunem G.R., cel care a postat fotografia, e realist: ”E greu să intri pe piaţa lor. Multe taxe şi birocraţie ca în România. (…) Odată ce intri în lumea arabă, mierea are alt preţ. Merită toate eforturile”.