Ar putea fi lovitura anului. Vladimir Putin şi Angela Merkel, în prim-plan!

Ar putea fi lovitura anului! Politicile energetice, conflictul din Ucraina şi dosarele Iran, Siria şi Libia vor fi analizate, astăzi, la Moscova, de preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel.

Subiectul va fi gazoductul Nord Stream 2, despre care Moscova şi Berlinul au declarat că va fi finalizat, în pofida sancţiunilor americane care, la sfârşitul lunii decembrie, au dus la suspendarea construcţiei.

Vladimir Putin şi Angela Merkel vor aduce în discuție și implementarea Acordului de la Minsk şi realizarea înţelegerilor convenite la summitul din decembrie al cvartetului Normandia în legătură cu detensionarea situaţiei din Donbas.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Vizita nu are legătură cu uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, condamnată de Rusia, dar calificată de Germania ca un răspuns al SUA la provocările Iranului. În acelaşi timp, ambele părţi au susţinut descaladarea tensiunilor dintre Washington şi Teheran, ca şi prezervarea Acordului nuclear iranian.

Situaţia din Libia va fi discutată din perspectiva iniţiativei ruso-turce, adresată părţilor în conflict, de a opri ostilităţile cu începere de astăzi, ora 24:00, iniţiativă salutată de cancelaria de la Berlin.

Un alt aspect este implicarea militară, săptămâna aceasta, a Turciei în războiul civil din Libia, de partea Guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU, criticat de UE şi majoritatea ţărilor arabe. Vladimir Putin şi Angela Merkel vor discuta, de asemenea, situaţia din Siria pe care liderul rus a vizitat-o miercuri pentru a confirma poziţiile Rusiei în zonă, ca şi sprijinul pentru liderul sirian Bashar al Assad, potrivit Rador.