Aproape 9.000 de absolvenţi de medicină sau farmacie au susţinut astăzi examenul de rezidenţiat. Testarea a avut loc în 6 centre universitare.

Examenul a durat 4 ore, timp în care cei 8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină și farmacie au suţinut un test grilă cu 200 de întrebări.

“Anul acesta nu schimbăm regulile în timpul jocului dar, în condiţiile în care resursa umană este deficitară, căutăm soluţii ca toţi absolvenţii care reuşesc să treacă pragul de 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, să fie admişi”

a spus ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Citește și: Vesti triste pentru fanii lui Nicole Cherry. Artista a ajuns de urgenta la SPITAL!

Examenul s-a organizat la Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Miercuri se vor afişa rezultatele. Absolvenţi de medicină sau farmacie, care vor obține punctajul minim, vor trebui să mai aștepte până la aflarea postului în care vor fi distribuiți.

Va urma o perioadă în care se va face alegerea posturilor în funcţie de punctajul obţinut, se vor semna contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare şi se va face repartiţia.

Încadrarea în unităţile medicale ca rezidenţi este prevăzută în 1 februarie 2020.

Examenul de rezidenţiat se dă la finalul Facultăţii de Medicină sau Farmacie. În funcţie de punctaj, studenţii îşi aleg o specializare pe care o vor practica până la finalul carierei.

Anul acesta, testarea ar fi trebuit să se desfăşoare pe 17 noiembrie, însă a fost amânată pentru că nu exista un ministru al Educaţiei şi era nevoie de semnătura lui.

Deputaţii au adoptat, în urma acestui blocaj, o lege care scoate semnătura acestuia din documentele de organizare, act promulgat de preşedinte.