Fructele şi legumele din import au o cantitate redusă de reziduuri pesticide, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a avut o şedinţă în care a dorit să afle opinii profesionale despre o serie de subiecte de interes legate de serviciile sanitare şi siguranţa alimentelor. S-a discutat în context şi despre combaterea pestei porcine sau gestionarea focarelor de gripă aviară.

Cirprian Sasu, reporter RRA: “Monitorizarea reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import arată că 1,66% din probele analizate au avut depăşiri ale limitelor maxime. Este o cifră care se situează sub media Uniunii Europene, arată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Citește și: Pericol urias pentru sanatate! Merele iti pot provoca moartea. Iata tot ce trebuie sa stii!

În privinţa planului de eradicare a pestei porcine africane în populaţia de mistreţi din România au fost supuse dezbaterilor mai multe probleme. Între acestea – reducerea numărului de mistreţi, plata despăgubirilor, ecarisarea teritoriului de mistreţii morţi, evoluţia focarelor de pestă porcină africană, situaţia complexelor de vânătoare.

Concluzia principală este că până în prezent, strategia de combatere a pestei, care prevede ca mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi în proporţie de 100%, respectiv reducerea efectivului în jurul zonelor afectate, nu s-a realizat.

În ceea ce priveşte gestionarea focarului de gripă aviară diagnosticat la păsări pe platforma zootehnică Seini din judeţul Maramureş, membrii Consiliului Ştiinţific au apreciat modul prompt în care ANSVSA a acţionat în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională pentru combaterea focarului primar şi a celui secundar.

Un alt aspect discutat a fost legat de nevoia instruirii medicilor veterinari pentru a fi permanent conectaţi la realitatea epidemiologică actuală.”