ANPC avertizează asupra produselor comercializate. . ANPC a anunțat că în urma controalelor efectuate s-au constatat o serie de abateri privind calitatea produselor comercializate. Inspectorii ANPC au identificat produse cu caracteristici organoleptice necorspunzătoare, abateri importante de la cantitatea declarată

Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzătoare:

– carne preambalată cu modificări organoleptice datorate depozitării necorespunzatoare;
– pulpe pui prezentând arsuri de congelare pe porțiuni extinse și porțiuni vinete datorate fracturilor cu acumulari de sânge;
– legume și fructe aflate la comercializare fără nicio marcare;
– produse congelate preambalate (pulpe pui, ficat pui, mici formați) care aveau ambalajele (caserole, pungi) rupte și deteriorate, produsele prezentând culoare modificată, arsuri de congelare, gheațș în exces;
– la produsul specific perioadei, denumit, conform etichetă de produs, Caltabos afumat, s-a constatat că produsul nu era afumat (senzorial nu s-a perceput urma de miros/gust de fum);
– ouăle care urmau să fie utilizate la prepararea produselor de patiserie, prezentau urme biologice;
– legume și fructe care prezentau modificări organoleptice, respective consistență moale și pete maronii;
– s-au găsit la comercializare covrigi cu ciocolată, la prepararea cărora se utiliză produsul „cremosa crema cacao”, inducând astfel în eroare consumatorii;
– erau expuse la comercializare porțiuni anatomice din carne pui (piept pui dezosat, aripi pui, pulpe pui inferioare), care prezentau neconformități privind cantitatea netă declarată de producător pe ambalaj și cea atașată de operatorul economic vânzător;
– se comercializă cozonac cu ciocolată, iar conținutul de cacao din ciocolată era de 16% și nu 35% substanță uscată, denumirea de ciocolată fiind improprie;
– s-au găsit la comercializare mici de porc și vită, ambalați, păstrați la temperatura recomandată de producător, dar tăvițele prezentau modificări nespecifice (erau bombate).

Incadrarea in cantitatea neta declarata de producator

– pulpe de pui inferioare cu os și piele refrigerate și ambalate, care deși aveau cantitatea declarată de producator și inscripționată pe etichetele de produs erau recântărite în cadrul unității incluzându-se în cantitatea finală și tara ambalajului, aceasta din urmă fiind inclusă în prețul final al produselor;
– se comercializă cremșnit, la bucată, la care în urma verificării greutății, pe cântarul din dotarea unității, s-a constatat ca avea o masa netă de 125g față de 130g conform rețetei de preparare pusă la dispoziție;
– informația de pe ambalaj privind cantitatea netă după decongelare la produsul file cod era incorectă, fiind specificat 20% glazură de gheață, însă documentele solicitate, respective buletinele de analiză au arătat că această valoare nu era corectă, fiind mult mai mare.
In  80,95 % din judete se comercializau produse alimentare în afară datei durabilității minimale stabilite de  producători
– se comercializau produse de patiserie (strudele, croissante, branzoaice, biscuiti, blat tort, foietaj placinta, turta dulce, faina) expirate de la 2 pana la 60 zile;
– se aflau la vânzare ciocolată și produse din ciocolată cu datele durabilității minimale depășite de la 2 la 72 zile;
– un operator avea la vânzare carne tocată congelată expirata de 25 zile;
– se aflau expuse la comercializare produse congelate (plămâni de porc și piept de pui dezosat) având data durabilității minimale depășită (expirate de 11 zile, respectiv 2 zile);
– erau expuse la comercializare nuga cu arahide cu data durabilității minimale depășită de 14 zile și prăjituri fine cu data limită de consum depășită de 13/16 zile;
– fursecuri, diverse sortimente, ambalate în cutii a 1 kg, expirate de 30 respectiv 60 zile, blat de tort, expirat de 5 zile, fursecuri asortate, proveniență Polonia, ambalate în cutii a 1 kg, expirate de 2 zile, prăjituri expirate de 17/45 de zile, napolitate cacao expirate de 45 zile și decorațiuni zaharoase pentru prăjituri, expirate de 60 zile.
De asemenea s-a găsit telemeaua de vacă expusă la comercializare cu data limita de consum depășită de 10 zile, produse lactate cu data limită de consum expirată de 20 zile, carnea de vită pentru tocat, pulpele inferioare pui și pieptul de pui, expuse la comercializare erau expirate de 5 zile.

Starea ambalajelor

Se comercializau prajituri cu miere si biscuiti de secara ambalati in cutii cu folia superioara rupta, ficat de pasare modificat organoleptic, respectiv aspect, consistenta, arsuri de congelare din cauza ambajului deteriorat si lipsit de etanseitate, produse pe baza de ciocolata care aveau ambalajele depreciate, fiind astfel afectata integritatea produsului, carne de pui si porc, preparate din carne de pui si porc congelata  care aveau ambalajul deteriorat, iar produsele prezentau arsuri de congelare, peste macrou congelat, al carui ambalaj era deteriorat astfel incat pestele se afla in vitrina frigorifica, fara protectie, existand pericolul contaminarii.
Produsele alimentare comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit, respectiv: lipsa totala, partiala sau incorecta a elementelor de identificare – caracterizare, informatii incomplete, ingredientele produselor nu erau inscrise in ordinea descrescatoare a ponderii lor in produs, lipsa datelor de identificare ale producatorului/importatorului/ distribuitorului (denumire si adresa sediului social), inscrierea incompleta a aditivilor prin neindicarea denumirii categoriei aditivului, numelui specific si/sau a codului numeric CE, comercializarea produselor cu elementele de identificare – caracterizare netraduse in limba romana, lipsa sau inscrierea incompleta a etichetarii nutritionale, neinscrierea cantitatii ingredientelor care apar in denumirea sub care se vinde produsul, lipsa mentiunii ,,produs/din produs decongelat” si lipsa inscrierii pe etichete a atentionarii „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” in cazul mentionarii in lista ingredientelor a colorantilor, inscrisi in Anexa V la Reg.(CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.
La 10% din operatorii economici controlati s-a constatat lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen.