Invitată în emisiunea Constantin 60’, de la Prima TV, Andreea Răducan, campioană olimpică şi multiplă campioană mondială la gimnastică, a vorbit deschis despre Olimpiada de la Sydney, când i-a fost retrasă medalia de aur.

Participarea la Jocurile Olimpice a fost cea mai importantă competiţie pentru Andreea Răducan, însă visul frumos s-a transformat într-un adevărat coşmar. Copil fiind, i-a fost greu să înţeleagă de ce a trebuit să dea înapoi medalia de aur pe care o câştigase cu atâta trudă. Singura ei vină a fost că i-a spus medicului că o doare capul, iar acesta i-a dat un medicament care să-i aline durere.

“Omul mi-a dat un medicament pentru răceală şi gripă, ce a avut în valiza cu medicamente. Însă de la un aşa act până la a ajunge o monstruozitate de eveniment pentru toată lumea, mi-a fost greu să înţeleg. Tot ce s-a întâmplat la Sydney a fost de domeniul fantasticului. Şi astăzi sunt momente în care nu reuşeşc să-mi dau seama cu adevărat ce s-a întâmplat acolo. Chiar de curând am văzut nişte imagini cu declaraţiile celor care au făcut parte din comisiile care au judecat cazul meu atunci. Toată lumea spunea că “ştim că este nevinovată, a fost o decizie destul de grea, nu ea trebuia sancţionată”. Şi totuşi eu am rămas fără medalie. Sportul pe care eu l-am practicat este atât de dificil şi necesită atât de multă muncă şi precizie, încât oricâte medicamente pentru răceală şi gripă ai lua, nu au cum să te ţină pe bârna de 10 centimetri, dacă tu nu eşti foarte bun”, a povestit gimnasta în emisiunea ce va fi difuyzată duminică, 25 noiembrie.

Andreea a fost depistată cu pseudoefedrină, o substanţă provenită din medicamentele pe care doctorul i le-a dat şi care nu îmbunătăţeşte cu absolut nimic performanţa sportivă, ba dimpotrivă. În mod normal, sportivii care sunt depistaţi pozitiv rămân fără titlu şi sunt excluşi din viaţa sportivă. Andreea a rămas fără medalie, dar a continuat să participe la competiţii.
“În momentul în care primeşti un rezultat de la antidoping, trebuie ca el să vină în maximum 48 de ore şi să scrie cu ce ai ieşit depistat pozitiv. În cazul meu a venit abia după trei zile, nici nu scria cu ce am ieşit depistată pozitiv şi, ce mi s-a părut urât, este că au dat această veste exact înainte de a pleca la concurs la cele mai bune finale, la bârnă şi la sol. A fost gândită şi aranjată foartă urât. A fost un calvar să pierd o medalie atât de importantă în finala de invidual compus, după o muncă de atâţia ani. Stau şi mă gândesc cui, cine şi ce a vrut să demonstreze de fapt, simţindu-mă cumva ca un om folosit”, a mărturisit Andreea Răducan în emisiunea Constantin 60’, de la Prima TV.