Analizele recomandate pentru casatorie. Iata tot ce trebuie sa stii daca iti organizezi nunta!

Pregătirea pentru căsătorie implică nu doar alegerea ținutelor și restaurantului, ci și întocmirea unui dosar pe care trebuie să îl depui la oficiul stării civile. Printre actele necesare pentru cununia civilă se află și certificatul prenupțial, care este eliberat de medicul de familie. În acest scop, viitorii soți trebuie să facă o serie de analize prenupțiale.

De ce sunt importante analizele prenupțiale?

Fără obținerea certificatului prenupțial, căsătoria civilă nu poate avea loc. Dar acesta nu trebuie considerat doar un act obligatoriu din punct de vedere legal, ci este util pentru sănătatea viitorilor soți. A începe o viață fericită împreună presupune și a vă bucura de o stare bună de sănătate.

Citește și: Coincidență uimitoare! Toate cele trei vecine din serialul „La bloc” sunt însărcinate!

Efectuarea unui set de analize înainte de căsătorie reprezintă un pas necesar pentru a pune bazele unei familii sănătoase. Se fac analize de sânge și o radiografie pulmonară, care pot identifica dacă unul dintre parteneri are anumite boli genetice sau boli infecțioase care ar pune în pericol sănătatea celuilalt sau a viitorului copil.

Cu ajutorul analizelor medicale recomandate înainte de căsătorie pot fi depistate următoarele boli:

  • Hepatita B sau C
  • Sifilis
  • HIV/SIDA
  • Tuberculoza
  • Talasemia

Unde se pot face analize pentru căsătorie și cât costă?

Pentru a obține buletinul de analize prenupțiale trebuie să vă adresați medicului de familie, unde veți face analizele gratuit, sau puteți alege o clinică medicală privată, unde veți suporta costul analizelor. Prețul variază între 120 lei și 200 lei. Puteți beneficia de o reducere dacă sunteți înscriși pe lista unui medic de familie angajat la clinica respectivă sau dacă aveți abonament de sănătate acolo.

La medicul de familie fie vi se recoltează probe de sânge și se trimit la laborator, fie primiți trimitere către o policlinică pentru recoltare și pentru radiografie. După ce primiți rezultatele, revii la medicul de familie care își eliberează certificatul medical prenupțial, cu mențiunea „apt pentru căsătorie”.

Cat este valabil certificatul prenupțial?

Certificatul prenupțial este valabil 24 de ore după eliberare. Ceea ce înseamnă că trebuie să te prezinți la oficiul de stare civilă exact în acest termen pentru a depune dosarul de căsătorie. Ulterior, ceremonia de căsătorie trebuie să aibă loc în cel mult 14 zile de la eliberarea certificatului prenupțial.

Cu alte cuvinte, analizele pentru căsătorie trebuie să fie gata cu exact două săptămâni înainte de cununia civilă și trebuie să depuneți actele în ziua eliberării certificatului. Căsătoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor și nici mai târziu de 14 zile, pentru că expiră valabilitatea certificatului prenupțial.

Ce ce întâmplă dacă ești însărcinată înainte de căsătorie?

Nu de puține ori, femeile sunt însărcinate la momentul căsătoriei. Fie că v-ați dorit un copil chiar dacă nu erați căsătoriți, fie că pastila de a 2 a zi nu și-a atins scopul, sarcina poate fi un motiv în plus pentru oficializarea relației. Dacă este și cazul vostru, trebuie să îi menționați medicului de familie că sunteți însărcinată, pentru că este interzisă radiografia în timpul sarcinii.

În rest, veți efectua toate celelalte analize de sânge și veți parcurge exact aceiași pași pentru obținerea certificatului prenupțial ca orice cuplu. Certificatul este eliberat fără examen pulmonar.

Iar dacă doriți să știți cam în ce perioadă trebuie să vă programați ceremonia astfel încât să nu vă apropiați prea mult de momentul nașterii, folosiți un calculator sarcina.

De ce este importantă depistarea talasemiei înainte de naștere?

Efectuarea analizelor prenupțiale este adesea momentul în care viitorii soți află dacă sunt purtători ai genei prin care se transmite talasemia. Astfel, partenerii sunt avertizați să nu aducă pe lume copii suferinzi. Talasemia este o boala ereditară, care afectează capacitatea unei persoane de a produce hemoglobina. Dacă părinți sunt purtători ai genei talasemiei au 25-50% riscuri de a transmite boala copiilor. Unii pot moșteni forma cea mai gravă a bolii – talasemia majoră. Cei care au avut cazuri de talasemie în familie este cu atât mai important să verifice dacă sunt și ei purtători ai acestei boli.