ANAF a promis un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019

Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală elaborează un formular simplificat pentru direcționarea, către entitãțile non-profit sau unitãțile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019, care va fi publicat sãptãmâna viitoare și va putea fi utilizat, opțional, pânã la termenul de 25 mai, de cãtre contribuabilii care nu și-au exprimat deja opțiunile.

Noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de cãtre o parte din societatea civilã și nu va afecta în niciun fel sumele deja direcționate prin cele douã formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcție de opțiunile fiecãruia.

Citește și: Marele anunț a fost făcut. Statul deschide larg ușile, și punga. Grăbiți-vă să prindeți un loc!

Întrucât, în cursul anului 2019, mãsura privind susținerea entitãților nonprofit, a unitãților de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificatã începând cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care opteazã pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizeazã, în prezent, cele douã formulare aferente:
Ø perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 50/2019.

Ø perioadei 1 aprilie – 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 147/2020, care corespunde reglementărilor legale în vigoare în perioada menționată.

Citește și:

Precizãm cã cele douã formulare se utilizează numai de contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii și din pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă.

Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit afferent anului 2019, la nivelul MFP si ANAF, se află în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele douã perioade, fără ca acesta sã afecteze opțiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente pânã la data publicării noului formular simplificat.

Citește și:

De asemenea, publicarea noului formular 230, nu exclude posibilitatea utilizãrii și depunerii la organul fiscal, în continuare a formularelor inițiale, dedicate celor douã perioade aferente anului 2019.

Astfel, opțiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitatã pânã la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv:
a) formularele existente, dedicate celor douã perioade, situație în care se utilizeazã câte un formular pentru fiecare perioadã, sau
b) formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele douã perioade.