Mai multe alimente s-au scumpit în luna ianuarie a acestui an, iar în sectorul serviciilor, tarifele în transportul aerian au crescut cu peste 50%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în ianuarie, prețul legumelor și al conservelor de legume au urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,8%, în timp ce carnea de porc a fost mai scumpă cu 1,7%.

În prima lună a acestui an, nici un produs alimentar nu s-a ieftinit, iar creșterile de prețuri în sectorul mărfurilor alimentare au fost de 0,4%. În ceea ce privește sectorul mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul și țigările, cu 1,6%, în timp ce prețul combustibililor a scăzut cu peste 2%.

Citește și: Pericol urias pentru sanatate! Merele iti pot provoca moartea. Iata tot ce trebuie sa stii!

Rata anuală a inflației a coborât la 3,6% în luna ianuarie a acestui an, de la 4% în luna decembrie a anului trecut, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, serviciile cu 4%, iar mărfurile nealimentare cu 2,68%, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Totodată, Banca Națională a României a redus prognoza de inflație pentru 2020 la 3%, de la 3,1% cât era estimarea anterioară, a anunțat, acum două zile, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informeaza Rador.