Alimente nesigure și contaminate. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre alimentele nesigure, care pot pune sănătatea în pericol. Fructele și legumele care sunt comercializate acum în România sunt infectate cu o substanță toxică.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, doctorul Tudor Ciuhodaru avertizează populația în ceea ce privesc alimentele infectate cu o substanță toxică , un stimiulator interzis în Uniunea  Europeană.

Alimente nesigure și contaminate. Ce trebuie să sţiţi:

1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe
2. Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).
3. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
4. Nu există antidot.
5. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
6. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
8. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
9. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
10. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

Citește și: 11 ingrediente periculoase, întâlnite în alimente, pe care le consumi chiar acum