Alertă maximă în Iran. O nouă lovitură teribilă. Legatura cu SUA

În sud-estul orașului iranian Kerman, unde sute de mii de oameni în doliu au venit la înmormântarea generalului Qassem Soleimani, s-au produs un adevărat haos. Au murit 35 de persoane, iar alți 45 au fost răniți grav în busculada produsă, informează The Guardian.

Iranienii au umplut străzile din orașul natal al Suleimani pentru a-și lua rămas bun de la comandantul forței de operațiuni externe a Gărzilor Revoluționare, ucis de americani.

În imaginile transmise de televiziunea de stat se pot vedea cum oamenii căzuți la pământ sunt resuscitați de echipajele de salvare, în timp ce alții sunt abandonați printre manifestanți, după ce au pierdut lupta cu viața.

Citește și: Alertă generală! Studiul care anunță problemele grave cu care se confruntă România

Într-o intervenţie difuzată la televiziunea de stat, directorul Organizaţiei pentru Situaţii de Urgenţă, Pir Hosein Kolivand, a declarat că tragedia s-a produs din cauza afluenţei masive de cetăţeni la funeraliile din Kerman.

„Din nefericire, mai multe persoane (…) şi-au pierdut viaţa”, a afirmat el.

După reuniunile de duminică de la Ahvaz  şi Mashhad , iranienii au mărşăluit în masă la Teheran luni, declarată zi de comemorare, pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani.

Mulţimea adunată pe o vreme geroasă a fost vizibil mai diversă decât adunările obişnuite strânse la apelul puterii.

Estimată la “câteva milioane” de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulţimea a alternat momente de reculegere şi de tristeţe cu momente în care şi-a exprimat furia strigând ‘Moarte Americii’ şi ‘Moarte Israelului’.

Sursă foto: Agerpres/ EPA