Un adevărat dezastru. Albania se confruntă cu o situație cum nu s-a mai întâlnit. Cutremurul de azi-noapte, cu epicentrul în apropierea Tiranei, a avut deja mai multe replici. Unele dintre acestea se produc în continuare.

Undele seismului din noaptea trecută, de 6,4 pe scara Richter, s-au simțit până în Grecia, arată agențiile de presă internaționale.

Jurnaliștii albanezi au povestit că așa ceva nu au mai văzut în viața lor. Iată relatări preluate de postul Antena 3, după cum consemnează portalul www.dcnews.ro :

“A fost un cutremur foarte puternic la Tirana, nu am mai trăit aşa ceva. Am ieşit cu toţii afară.

Citește și: Maria Ghiorghiu, previziune despre cutremur: "Ce se va intampla cu Romania sfanta"

Cutremurul de 6,4 pe Richter, iar epicentrul a fost la 30 km distanţă de Tirana, în zona coastei Mării Adriatice.

Acolo, pe litoral, a fost dărâmat şi un bloc de 8 etaje. Sunt persoane rănite, în jur de 150, ştire confirmată de Ministerul Apărării, dar şi de Ministerul Sănătăţii. Şi la Tirana sunt 70 de persoane rănite.

Se spune că sunt mari daune materiale, dar acum toate ştirile sunt neoficiale. Se vorbeşte şi de patru morţi, dar nu e o ştire confirmată.

Primul cutremur a fost la ora 3,00 şi apoi la 3,50 dimineaţa. A fost foarte puternic, am ieşit toţi afară.

Din păcate, nu se vede urgenţa civilă la noi, sperăm să se intervină acolo unde sunt pagubele cele mai mari foarte rapid.

Erau afară copii mici, dar şi bătrâni, le e teamă să se întoarcă în case. Am mai avut un cutremur în septembrie, dar ăsta este mult mai puternic”, a povestit jurnalistul albanez Eda Merepeza.

Ce mai trebuie spus e că pentru Albania cutremurele nu sunt o noutate. Aria epicentrului unde s-a produs seismul de acum e cunoscută ca periculoasă în materie de mișcări telurice. Numai că seismul de noaptea trecută are o caracteristică aparte, așa cum a spus Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului.

“Zona unde s-a produs cutremurul este zonă seismică activă, acum o lună a mai fost unul cu magnitudine peste 5.

Ce este de observat la acesta este că s-a produs la o adâncime foarte mică, de 10-15 km, iar intensitatea a fost în zona epicentrului de 9 grade pe scara Mercalli.

Efectele sunt diminuate pe măsură ce ne depărtăm de epicentru”, a declarat specialistul la Antena 3.

Pe de altă parte, așa cum arată Mediafax, încă o replică a cutremurului de azi-noapte, în aceeași zonă, a fost înregistrată în cursul acestei dimineți, la 6.08, adică 7.08 ora României.

Replica a fost, la rândul ei, puternică, de 5,4 pe scara Richter.