Actorul Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului ”Masca”, ne-a povestit despre o legendă urbană, despre care a aflat cu mulți ani în urmă, în cartierul Militari, acolo unde își are sediul și această instituție culturală.

Pe trotuarul din fața instituției teatrale un el și o ea stau pe o bancă. Doi îndrăgostiți. Sentimente dăltuite pentru eternitate, în piatră. Și mai observi mii de lacăte încătușând gardul înconjurător.

Ce să fie? O poveste urbană. Culeasă din acest cartier. Doar am aflat, stând de vorbă cu interlocutorul meu, că domnului Mălaimare îi place să cunoască lumea din jurul său, străbătând-o cu pasul.

Citește și: Drama unui celebru actor. Regizorul Ricky Dene Gervais este devastat: „Cel mai dulce suflet pe care l-am cunoscut vreodată...”

Hai să vă spun povestea. Au fost odată – nu vă gândiți la vremea străbunicilor, e din actualitate – doi tineri care se iubeau. Dar părinții lor nu erau de acord cu legătura asta. De căsătorie, nici vorbă.

Drept pentru care cei doi fug de acasă. Și în debusolarea lor ajung la un moment dat la o familie de chinezi. Nu s-au dus în China! Avem și noi chinezii noștri.

Și asiaticii, în chibzuința lor, le spun așa îndrăgostiților români. ”Tu. fată, unde vor părinții tăi să te trimită?”. La facultatea cutare. ”Acolo să te duci!”. Aceeași întrebare pentru băiat. El trebuia să se ducă la altă facultate. ”Băiete, neapărat să te duci unde spun părinții tăi”.

Dar, înainte de încercările astea ale voastre, i-au învățat chinezii, să luați două lacăte, să le înlănțuiți și să le îngropați într-un loc. După ce veți termina facultatea, să vă întoarceți în locul acela și să le dezgropați. Dacă vor fi la fel cum le-ați pus, fără pic de rugină, să știți că sunteți făcuți unul pentru altul.

Așa au făcut? Așa zice povestea. Happy-end-ul e undeva, în jurul nostru, știe el mai bine unde, printre betoanele blocurilor care ne înconjuară.

Îndrăgostiții vin în preajma teatrului, de ani și ani, agățându-și sentimentele de speranța lacătelor pe care le doresc neruginite vreodată.