Vom da, pentru început, cuvântul unui ofițer care a fost martorul acelei întâmplări despre care, mai apoi, s-a aflat.

Și s-a aflat din scrisorile pe care soldații le-au trimis acasă, în care sunt detaliate întâmplările din tranșee.

Iată deci ce s-a întâmplat în noaptea de Crăciun, în iarna dintre anii 1914-1915, pe frontul în care se confruntau armatele britanice și germane.

”S-a întâmplat un lucru dintre cele mai extraordinare.

Nişte germani au ieşit cu mâinile ridicate şi au început să-şi adune o parte dintre răniţi, aşa că şi noi am ieşit imediat din tranşee şi am început să ne adunăm răniţii noştri.

Citește și: Ultimele imagini cu Cristina Topescu! Fotografiile au fost realizate de Craciun

Germanii ne-au făcut apoi semne şi o mulţime dintre ai noştri am mers să vorbim cu ei şi ei ne-au ajutat să ne îngropăm morţii.

Acest lucru a durat toată dimineaţa şi eu am stat de vorbă cu câţiva dintre ei şi trebuie să spun că păreau a fi oameni de foarte bună calitate.

Părea prea ironic pentru a fi rostit în cuvinte.

În acelaşi loc, în noaptea dinainte, dădusem o bătălie cumplită, iar acum, în dimineaţa de după, iată-ne fumându-le ţigările, şi ei pe ale noastre”, descrie atât de platic locotenentul Geoffrey Heinekey, cel care făcea parte din Queen’s Westminister Rifles, după cum arată portalul www.adevarul.ro.

În paginile istoriei a rămas înscris acel ”Armistițiu de Crăciun”, din decembrie 1914, pe frontul de vest.

Se spune că germanii au fost primii care au ridicat brăduți deasupra tranșeelor, iar apoi au aprins lumânări.

Imaginea era colosală, cu atât mai mult cu cât luminițele se întindeau pe kilometri întregi, de-a lungul cazematelor germane.

Soldaților englezi nu le-a venit să creadă. Ofițerii din cele două tabere au încecrat să împiedice ce a urmat, dar a fost imposibil.

Germanii și britanicii au ieșit din tranșee, fără arme, au făcut schimb de țigări sau de ciocolată.

Cele două armate s-au întâlnit astfel, fără a se bate, pe așa-numitul teritoriu al nimănui, situat între cele două fronturi.

S-a dovedit astfel că spiritul Crăciunului nu este doar o legendă, și că până și în cele mai cumplite situații oamenii nu uită să fie oameni.