Aceea a fost ziua în care am înțeles că Moș Crăciun există. Ceea ce vă povestesc acum s-a întâmplat cu 17 ani în urmă, într-un bloc din centrul Bucureștiului. Am întâlnit atunci un om, un actor, care și-a deschis sufletul, cu tot cu viața lui.

Un destin pe care cu greu noi, cei de azi, îl putem înțelege. Pentru că suntem în decembrie, luna lui Moș Crăciun, vă invit să aflați povestea actorului Mircea Stroe.

Când l-am întâlnit, avea deja 72 de ani. Era însă plin de vigoare și dornic să vorbească nu neapărat despre sine, ci despre personajul la care a ținut cel mai mult în viața sa.

Citește și: „Feeria Crăciunului”, o poveste magică! Fundația Nadia Comăneci l-a adus pe Moș Crăciun la Palatul copiilor

Probabil că s-ar putea face un film după un asemenea joc al sorții. Un film despre ceea ce s-a întâmplat în 1954, în plin stalinism.

Atât am să vă mai spun, apoi vă invit să citiți. Moș Gerilă l-a salvat pe Moș Crăciun.

Un reportaj care, desi e atât de vechi, ar trebui să rămână mereu în actualitate. Ca să prețuim ceea ce avem.

Numele din ”buletin”, temporar scbimbat

Actorul Mircea Stroe este omul care, in 1954, l-a inventat pe Mos Gerila.

Azi , la cei 72 de ani ai sai, considera ca ceea ce a facut atunci a fost o nebunie, in conditiile in care comunistii atei il exilasera pe Mos Craciun, pentru ca aducea aminte de credinta in Dumnezeu.

Citește și:

Dar Mircea Stroe crede ca numai Mos Gerila a putut sa-l salveze pe Mos Craciun, traditia populara ramanand intacta.

Doar numele din buletin al Mosului s-a schimbat. Temporar.

Cariera artistica de 40 de ani

In 1954, Mircea Stroe era proaspat absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Spectacolul de estrada era specialitatea sa.

A avut roluri memorabile pe scena Teatrului „Constantin Tanase”, in perioada 1954 – 1957, precum “Magazin de stat”, “Cer cuvantul”, “Fara manusi”, “Bujor al XII-lea”, “Baiatul de la mansarda”, “Tiganca” sau “Miniaturi pe portativ”.

Citește și:

A jucat si la Teatrul de Copii „Ion Creanga” incepand din 1964, un rol deosebit fiind cel din “Harap Alb”.

Dupa 1970, la “Nottara”, a avut intre altele roluri in “Hamlet” si in “Fantana Blanduziei”.

S-a intors la “Ion Creanga”, de unde a iesit la pensie in 1990, din cauza unui spasm cerebral puternic, punand capat unei cariere de aproape 40 de ani.

Gheorghiu-Dej l-a numit Gerila

Tara rasuna de cantece patriotice, mobilizatoare. Pe strazi coloanele oficiale scandau numele lui Stalin. Romanii erau trimisi pe santierele patriei, la Canal ori la Bumbesti-Jiu.

Pe acest fundal, un tanar de 24 de ani batea la usa Comitetului Central al Partidului Munitoresc Roman, cerand permisunea de a organiza un spectacol de Mos Craciun.

Dorea sa se imbrace in haina rosie a Mosului si sa imparta cadouri copiilor.

Ciudatul musafir de la CC era responsabil cu activitatea artistica la Comitetul Uniunii Tineretului Muncitoresc din Sectorul 1 al Capitalei.

Indicatii politice, când Moș Crăciun există prin Moș Gerilă

A batut la multe usi in spatele carora a gasit indivizi speriati de o asemenea idee cu iz burghez. Doar Mos Craciun fusese interzis in 1948, fiind considerat un element al exploatatorilor capitalisti.

“Am gasit un sprijin nesperat la Gogu Radulescu, membru al CC. El i-a prezentat ideea lui Gheorghiu-Dej, seful statului”, povesteste actorul.

Dupa numai cateva zile a venit raspunsul. Raspuns pozitiv. Dar i s-au pus doua conditii.

Prima era ca Mosul sa se numeasca Gerila, nu Craciun. A doua conditie a fost ca in timpul sarbatorilor de iarna sa nu se pomeneasca nimic de Dumnezeu.

“In schimb, nu mi s-a pus vreo conditie referitoare la traditia in sine. Puteam sa apar in haina originala a lui Mos Craciun, tot pe 24 decembrie. Puteam sa respect chiar povestea din stramosi a lui Craciun, cum vine el cu sania tocmai din tinuturile de gheata ale Nordului, aducand daruri copiilor” –

Vad cum si azi lucesc de bucurie ochii barbatului inalt cat usa. Fericit pentru bucuria copiilor…

Cadouri din Germania

Mircea Stroe s-a imbracat pentru prima oara in haina lui Mos Craciun in 1954 langa bradul impodobit din fata Palatului Republicii, fostul Palat Regal.

“Copiii se uitau la mine cu niste ochi de parca as fi venit de pe alta lume. I-am vazut cum radeau, fericiti”, se imbujoreaza batranul.

De pomina a fost Craciunul din 1960 la care a venit insusi Gheorghiu-Dej. Serbarea a fost organizata in Piata Scanteii, actuala Piata a Presei.

“In acel an, chiar seful statului a trasat pe linie de partid indicatia de-a se organiza un spectacol dedicat lui Mos Gerila. Erau in Piata Scanteii peste 10.000 de copii, unii adusi si din alte orase”.

“Eu am aparut intr-o sanie trasa de cai. S-au adus atunci doua tiruri cu jucarii care s-au impartit copiilor. Erau jucarii din Germania”, iar gazda mea inchide o clipa ochii, de parca ar vrea sa revada macar un crampei din acel timp.

Destramarea traditiei, in anii `80

In fiecare an, eroul povestirii mele a aparut in spectacole de strada, fie in Piata Palatului Regal, fie la Piata Obor sau in Piata Chibrit sau in Oraselul Copiilor.

“In Oraselul Copiilor am aparut in trenulet”.

Mos Gerila se impusese deja. A rezistat chiar si in prima parte a regimului Ceausescu.

“N-am participat la acele festivitati de Craciun organizate in fata Comitetului Central din anii `80. Acolo nu mai era traditie”, se incrunta Mosul.

Care subliniaza ca n-a avut niciodata carnetul de partid in buzunar.

“Cine nu crede in Mos Craciun, nu crede in fericire”

Rolul de Mos Craciun se dovedeste a fi neasteptat de dificil.

“Trebuie sa ai forta fizica pentru a ridica in brate sute de copii. Trebuie sa ai o sanatate de fier ca sa stai in picioare, in fata copiilor, ore in sir. Si trebuie sa iubesti copii”, mi se destainuie omul cu suflet de Mos Craciun. Azi Mircea Stroe crede ca Mosul exista.

“Cine nu crede in Mos Craciun nu stie ce inseamna fericirea. Eu nu l-am jucat pe Mos Gerila ca sa-l inlocuiesc pe Mos Craciun. Cand spuneam ca sunt Mos Gerila in inima mea stiam ca sunt Mos Craciun”, iar o lacrima rasare pe obrajii tabaciti de vremuri ai batranului.

Barba de la Paris

Mandria actorului nostru este barba sa. Barba lui Mos Craciun. A cumparat-o cu peste 20 de ani in urma de la Paris. E facuta din par de bivol salbatic african. Haina e veche de peste zece ani.

Mircea Stroe mai e chemat si azi in scoli sau gradinite. De data aceasta, in calitatea oficiala de Mos Craciun. Mos Gerila si-a facut datoria, Moș Crăciun există și datorită lui…