A fost decretată stare de urgenţă. Situația a impus acest lucru. În mai multe zone din Australia este, începând de astăzi, stare de urgenţă din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice care favorizează producerea incendiilor. Sezonul incendiilor, relativ comune în savana australiană, a fost mai sever şi a început mult mai devreme anul acesta, în condiţiile în care din cauza schimbărilor climatice vegetaţia este mult mai uscată decât de obicei.

Australia pare să se confrunte cu cele mai grave incendii înregistrate vreodată. Mai multe orașe din statele New South Wales și Victoria sunt în pericol, peste 50.000 de locuitori nu au electricitate, iar mulți nu au apă potabilă.

Dezastrul natural continuă, a fost instituită starea de urgență

Citește și: Metoda de inselaciune "Accidentul" face victime

Autoritățile spun că opt oameni au murit în această zonă doar în această săptămână. O mie de case și patru milioane de hectare de vegetație au ars. Sunt deja evacuate orașe întregi, iar zeci de mii de turiști au părăsit litoralul Australiei, fugind din calea focului care se răspândește cu repeziciune.

Și fauna a fost afectată.   Vezi aici cum animalele sunt disperate: Aceasta este imaginea infernului dezlănțuit din Australia. Oamenii din toată lumea sunt copleșiți”

Armata a intervenit pentru a susține eforturile autorităților: nave militare și elicoptere au primit misiuni de salvare a mii de persoane blocate de incendiile de vegetație.

Fumul degajat în Australia a ajuns până în Noua Zeelandă, situată la o distanță de câteva mii de kilometri, iar ghețarii care de obicei au culoarea albă au prins o nuanță maronie, arată serviciile de meteorologie, dar și relatările de pe rețelele de socializare.

În aceste condiții, în Australia s-au accentuat opiniile cu privire la responsabilitatea guvernului în ce privește schimbările climatice, dar autoritățile spun că trebuie să existe un echilibru între nevoia de a gestiona încălzirea globală și cea de a menține starea economiei