24 ianuarie, zi liberă! Este zi de sărbătoare pentru români și prima minivacanță din 2020.

Este zi de sărbătoare pentru toți românii. 24 ianuarie este declarată zi liberă legală în urma unei propuneri legislative din 2014, pentru că se sărbătorește Unirea Principatelor Române.

În 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Țării Româneșt, astfel devenind primul lider al principatelor Unite, zi ce a fost marcată pe 24 ianuarie,.
Potrivit legislației muncii, această zi fiind inclusă în lista zilelor libere legale și, pentru că anul acesta pică într-o vineri, românii beneficiază de un weekend prelungit.

24 ianuarie, sărbătoare pentru români!

Citește și: Ce NU au voie sa faca barbatii de Dragobete! Le va merge prost tot anul

Pe de altă parte, cei care lucrează au dreptul la compensații, potrivit AvocatNet.
Ce compensații se oferă

Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul

Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Ce sancțiuni riscă angajatorii

Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.