evzmonden.ro Web analytics

Creștin ortodocșii sărbătoresc pe 14 septembrie Ziua Înălțării Sfintei Cruci

Ce trebuie să faci la această sărbătoare, să îți meargă bine tot anul

Creștin ortodocșii sărbătoresc pe 14 septembrie Ziua Înălțării Sfintei Cruci
Creștin ortodocșii sărbătoresc pe 14 septembrie Ziua Înălțării Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii Lemnului Sfânt.

Praznicul împărătesc din ziua de 14 septembrie este respectat cu smerenie prin post negru. În ziua marii sărbători, bisericile cinstesc descoperirea lemnului sfânt, crucea pe care a fost răstignit Iisus pe muntele Golgota şi Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, în faţa credincioşilor de către Macarie, Episcopul Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, anul 335.

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci aminteşte de un moment foarte important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La Roma, împăratul Constantin a purtat război împotriva împăratului Maxenţiu, un persecutor al creştinilor (care a domnit între anii 307-312). Totodată, Maxenţiu avea o oaste numeroasă, recunoscută în imperiu pentru vitejia ei.

Așa cum menționează screrile religioase, în ajunul luptei dintre cei doi împăraţi, în amiaza mare, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer o cruce formată din stele strălucitoare, înconjurată de inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”!  Mai mult, împăratul Constantin L-a visat pe Fiul Domnului, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile şi pe scuturile ostaşilor din armata sa , ca un simbol al biruinţei.  Împăratul Constantin a ţinut seama de mesajul din vis şi a învins, relatează doxologia.ro.

Simbolul Sfintei Cruci  repreznită și încercările vieții, iar  sărbătoarea este și un moment de pocăință. De aceea, în această zi de mare praznic, se postește. Mulţi credincioşi se roagă lângă sfânta cruce în biserica parohială și împlinesc postul negru pentru sănătatea familiei și pentru a chema sporul în gospodăria lor.

În tradiția populară, există credinţa că, în Ziua Crucii, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzătoarele lor secrete, sub pământ,  se adună mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi după acest ritual ei “dau naştere “ unei  pietre nestemate cu puteri magice. De-a lungul deceniilor, piatra aceasta fermecată are puterea să vindece orice boală, dar poate să fie descoperită în locuri retrase numai de persoanele foarte religioase.

Credincioşii sfinţesc în ziua praznicului  la biserică căni noi pline cu miere şi lapte; de toarta lor ei leagă câte un fir de aţă roşie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Mulți credincioși care au livezi cu fructe , culeg perele în ziua praznicului. Există o veche tradiție care suține că  perele culese în Ziua Crucii au puteri tămăduitoare și vindecă diferite afecțiuni.

O tradiție din mediul rural s-a răspândit în toată țara în ultimele cinci decenii. Se spune că împlinirea acesteia aduce sporul financiar în casele credincioșilor. În ziua praznicului se sfințesc mai multe monede care se păstrează în portofel, de-a lungul anului,  alături de o cruciuliță, chiar dacă aceasta este confecționată din carton. Se spune că acest ritual alungă grijile financiare din casa persoanei care împlinește ritrualul, aduce belșugul și sporul în munca de fiecare zi.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[wysija_form id="7"]

X