evzmonden.ro Web analytics

În NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI bătrânii află dacă va fi pace sau război

În NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI bătrânii află dacă va fi pace sau război
În NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI bătrânii află dacă va fi pace sau război

În NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI bătrânii află dacă va fi pace sau război! Pe 30 noiembrie îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, „Cel dintâi chemat”, apostolul care a răspuns primul chemării lui Iisus Hristos şi ocrotitorul României.
Potrivit străvechilor credinţe păgâne însă, în noaptea Sfântului Andrei – 29 – 30 noiembrie – spiritele malefice se dezlănţuie. Hotarul dintre lumea albă şi lumea neagră, dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar strigoii, moroii şi pricolicii îşi fac de cap, fură “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”..

Împotriva acestor primejdii se foloseşte usturoiul, iar casa, grajdul, coteţele, uşile şi ferestrele sunt unse cu usturoi pisat, ca să alunge duhurile rele la oameni şi animale.

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor şi a câmpurilor, se aduc în casă crenguţe de vişin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belşug. Un alt obicei este de a pune grâu într-o oală de pământ, pentru a vedea rodnicia ogoarelor, dar şi a casei gospodarului în noul an.

Tradiţia mai spune că fetele, în ajunul Sfântului Andrei, încearcă să-şi afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soţ. Tot pentru a-şi vedea ursitul, fetele stau peste noapte în faţa unei oglinzi, mărginite de două lumânări, până ce zăresc chipul acestuia.

Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei şi prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar şi dacă va fi pace sau război.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[wysija_form id="7"]